Ако искате да усетите неповторимата атмосфера високо в Балкана, ако се изкушавате от разнообразните специалитети приготвени със сланина и искате да опитате най-добрата греяна ракия, Априлци ви очаква!
Цената включва:
- Транспорт с лицензиран автобус;
- Водач по време на пътуването.
Цената не включва:
- Разходи от личен характер
- Медицинска застраховка за лица до 64.99 г. - 2 лв., лица над 65 г. – 4 лв.
Програма на екскурзията
- 07:30 ч. - отпътуване от площад Ал. Невски. Спирка за кратка почивка.
- Пристигане в гр. Априлци.
- Участие в уникалния по рода си 8-ми традиционен кулинарен Празник на сланината и греяната ракия, където ще се насладите на невероятните кулинарни изкушения и фолклорни изненади. Щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, кулинарна изложба - конкурс, на която са представени само ястия приготвени със сланина , традиционни гозби и ловджийски мезета. Най- голямата атракция е приготвянето на бабина гозба, която се готви в огромен тиган с 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Ето какво казват организаторите: Идеята беше изцяло на читалище Светлина, квартал Ново село, най-голямото от четирите села, съставящи Априлци. А и града си нямаше празник и с оглед на традициите на нашето население, да използва сланината като продукт, който винаги присъства на трапезата, решихме да го отразим. Заедно със сланината решихме да направим празника и на греяната ракия, защото нашите балканджии не са имали лозови насаждения, само са развивали овощарство и питиетата са ги правили от кюстендилска синя слива.
Ще се насладим на конкурси в категориите: най–крехка сланина, най-блага, ароматна, идеална на градус и чудесна на вкус ракия, най-вкусно ястие със сланина; най-вкусно тестено ястие, най-вкусно и атрактивно мезе.
За доброто настроение ще се погрижат Райко Кирилов, Гуна Иванова и самодейни състави.
- Участие в уникалния по рода си 8-ми традиционен кулинарен Празник на сланината и греяната ракия, където ще се насладите на невероятните кулинарни изкушения и фолклорни изненади. Щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, кулинарна изложба - конкурс, на която са представени само ястия приготвени със сланина , традиционни гозби и ловджийски мезета. Най- голямата атракция е приготвянето на бабина гозба, която се готви в огромен тиган с 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Ето какво казват организаторите: Идеята беше изцяло на читалище Светлина, квартал Ново село, най-голямото от четирите села, съставящи Априлци. А и града си нямаше празник и с оглед на традициите на нашето население, да използва сланината като продукт, който винаги присъства на трапезата, решихме да го отразим. Заедно със сланината решихме да направим празника и на греяната ракия, защото нашите балканджии не са имали лозови насаждения, само са развивали овощарство и питиетата са ги правили от кюстендилска синя слива.
- Отпътуване за София следобяд. Пристигане вечерта на площад Александър Невски.